
Djerba
Především příznivé klima vybízí turisty k cestě na dovolenou na Djerbu. Kromě toho tento ostrov s olivovými, palmovými a fíkovými háji nabízí mnoho možností pro příjemný pobyt.
Djerba – praktické informace
Djerba je tuniský ostrov o rozloze 514 km2. Vzhledem k relativně malému území jej lze objet autem za pouhých několik hodin. Nachází se v zálivu Mała Syrta u Středozemního moře. Djerba je s pevninou spojena hrází, tedy zemním valem, již od římských dob. V zimě se tuniský čas shoduje s polským časem. V letních měsících je rozdíl mezi časem v Polsku a Tunisku jedna hodina (hodiny je třeba posunout o hodinu zpět). Na ostrově, stejně jako v celé zemi, je platnou měnou tuniský dinár.
Let z Polska na Djerbu trvá asi tři hodiny, což umožňuje rychlý přesun do zcela odlišného klimatu, jak pokud jde o počasí, tak i kulturu a tradice. Z Polska žádný dopravce nenabízí přímé linkové lety na Djerbu. Jedinou možností letu je využít nabídku přímých charterových letů.
Počasí na Djerbě
Na Djerbě panuje středomořské klima. V průměru svítí na ostrově slunce 340 dní v roce. Nejtepleji je v červenci a srpnu, kdy teploty přesahují 30 °C. V ostatních měsících je počasí stále příznivé, takže ti, kteří nejsou fanoušky horka, mohou sem vyrazit na dovolenou na jaře nebo na podzim.
Co jíst na Djerbě
Velmi aromatická kuchyně jistě okouzlí každého. Mezi výjimečné koření přidávané do místních pokrmů patří harissa, kmín, šafrán, kurkuma, koriandr nebo zázvor. Základní ingrediencí používanou Tunisané k přípravě pokrmů je kuskus. Podává se s různými přílohami, často s jehněčím masem, které stejně jako skopové maso představuje stejně důležitou součást pokrmů podávaných na Djerbě. Na ostrově jsou velmi oblíbené mořské plody a ryby. Největší oblibě se těší mimo jiné tuňák, okoun, krevety nebo barwena. Výjimečně chutným pokrmem je takzvaný poisson complet, tedy smažené malé ryby a chobotnice podávané s hranolky, rajčaty a vejci. Kromě vynikajících hlavních chodů stojí za pozornost také předkrmy. Nelze nezmínit brik – křupavý a tenký trojúhelníkový palačinek, který se plní vejcem nebo tuňákem. Někdy se také můžete setkat s rolovaným brikem, nazývaným Fatiminy prsty. Odża je zase vejce s cibulí podávané v rajčatové omáčce. Díky přidání harissy získává jídlo neobyčejnou vůni a výraznou chuť.
Odpočinek na Djerbě
Tento malebný ostrov přitahuje turisty z celého světa a zajímavé je, že se těší velké oblibě ve filmovém prostředí. Právě zde se natáčely scény pro filmy „Hvězdné války“ nebo „Anglický pacient“. Vše díky krásné krajině, kterou tvoří široké písečné pláže, palmové háje a (samozřejmě) pouště. Během pobytu na Djerbě od listopadu do března se vyplatí vyrazit na výlet na poloostrov Ras Rmel – v tomto období tam můžete potkat hejna růžových plameňáků. Krásné pláže jsou jednoznačnou předností ostrova. Jednou z nejznámějších je Sidi Mahres, která měří až 9 kilometrů. Chcete-li se blíže seznámit s muslimskou kulturou, můžete navštívit jednu z více než 200 mešit na ostrově. Tyto stavby představují různé epochy a architektonické styly. Na Djerbě se také nacházejí památky, jako je Borj Ghazi Mustapha, pevnost z 13. století, nebo synagoga Al-Ghariba. Velkou atrakcí bude návštěva tradičních arabských trhů, kterých je na ostrově spousta. Můžete na nich zakoupit originální suvenýry, například keramické výrobky, kterými je ostrov proslulý. Djerba je také vynikajícím výchozím bodem pro výlety do nedaleké Sahary. Při plánování cesty na tuniský ostrov se vyplatí zkontrolovat kalendář festivalů, které se tam konají. Jedním z nejznámějších je Festival Ulisses, mezinárodní festival filmu, hudby a divadla, který nabízí mnoho zážitků.