Obsah
Jak se jí na Kypru, co zde ochutnáte v restauraci a jaké tam mají pivo? To jsou otázky, které by vás před vaší cestou na tento středomořský ostrov měly napadnout. Tradiční kyperská kuchyně je velmi rozmanitá a uspokojí nejeden mlsný jazyk. Co od ní můžete čekat?

Kypr na talíři – čím se vyznačuje kyperská kuchně
Kyperská kuchyně je souhrou středomořských chutí a vůní, která zaútočí na vaše smysly a připraví vám jedinečný gastronomický zážitek, ať jíte v luxusní restauraci, nebo si pochutnáváte u pouličního stánku. Jelikož je Kypr rozdělen na řeckou a tureckou část, je i jeho kuchyně ovlivněna gastronomií těchto dvou zemí. Kyperské pokrmy však mohou připomínat i kuchyni italskou, libanonskou, či dokonce anglickou kuchyni, a to díky jeho historickým vazbám na tyto země.
Kypřané k vaření využívají především čerstvé místní suroviny, jako jsou ryby, jehněčí maso, zelenina, ovoce, sýry a olivový olej, časté je také aromatické koření. Pokrmy podávané na Kypru jsou tedy velmi zdravé a pro toho, kdo má rád výrazné chutě a vůně, i nepřekonatelně lahodné. Jelikož Kypřané milují jídlo na své kuchyni si zakládají, najdete na tomto ostrově pekárny a taverny s tradičními pokrmy otevřeny doslova v jakoukoliv denní dobu nabízejíce lahodné místní speciality.

Tradiční lahůdky pro masožravce
Kyperská kuchyně je bohatá na pokrmy s masem, jež jsou často podobné řeckým nebo tureckým specialitám. Na každém rohu si tak můžete pochutnat třeba na souvlaki, což je kořeněné grilované hovězí, kuřecí či jehněčí maso na špejli, které se často podává s pita chlebem, zeleninou či bramborami a tzatziki. Souvlaki máme většinou spojené s řeckou kuchyní, na Kypru je však také velmi oblíbené, ostatně stejně jako mousaka a gyros, na nichž si rovněž pochutnáte v každé taverně. Lákavý je i pokrm zvaný afelia, což je marinované vepřové maso na červeném víně, nebo stifado. I v tomto jídle figuruje víno, tentokrát je v něm ale naloženo maso hovězí.
Spíše v Severním Kypru, tedy na turecké straně ostrova pak můžete ochutnat adana köfte – pikantní placičky z mletého masa připravované na grilu a podávané s koriandrem, petrželkou a cibulkou, tureckou „pizzu“ s mletým jehněčím zvanou lahmacun nebo grilované maso na ploché jehlici šiš kebab.
Národním jídlem Kypru, které by měl vyzkoušet při své návštěvě každý, je pak kleftiko neboli pomalu pečené jehněčí maso připravované ve speciálních hliněných pecích podávané s bramborami či fazolkami, které má zajímavou historii. Kleftiko můžeme přeložit jako „kradené maso“. Místní mu tak říkají proto, že v dobách, kdy ostrov dobyli Turci, si Kypřané museli vlastní maso doslova ukrást a tajně ho upéct na samotě, daleko od zraků dobyvatelů, kteří si kyperský dobytek brali místo daní.
Rovněž národním jídlem je pak tzv. meze. Jedná se o opravdu velký pokrm, který nasytí několik lidí a zahrnuje mnoho menších tradičních kyperských jídel a jednohubek, jako jsou saláty, mořské plody, sýry i pokrmy z masa, které jsou popsány výše. Meze je považováno spíše za způsob stolování než za pokrm a jednotlivé chody jsou na stůl přinášeny buď postupně, nebo naskládané na jednom obrovském talíři.

Pochutnají si i vegetariáni
Kyperské speciality si ovšem užijí i ti, kteří masu tolik neholdují. Bezmasým pokrmům vévodí sýr halloumi, jenž se vyrábí z kravského či ovčího mléka. Jelikož vzniká pouze na Kypru a jeho výroba má tisíciletou tradici, stal národním sýrem ostrova a byl by to skoro zločin, kdybyste ho na své dovolené alespoň jednou neochutnali. Grilovaný sýr halloumi je na Kypru pochoutkou číslo jedna a často se podává v rámci hostiny meze, jíst ho však můžete i smažený nebo v salátu zakápnutý olivovým olejem.
Oblíbený je i salát horiatiki, který je obdobou řeckého salátu, nebo cizrnový hummus. V taverně si můžete objednat také koláč plněný vajíčkem a špenátem spanakopita či sýrový koláč plněný feta sýrem triopitta. Na Kypru se také hojně konzumují dolmades, jež jsou oblíbené hlavně v Řecku a jedná se o rýží a zeleninou plněné vinné listy.

Pro mlsné jazýčky
Máte chuť na něco sladkého? Kypr nezklame ani v této kulinářské kategorii. Ochutnat můžete typické kyperské loukomi, tedy sladké želé obalené v moučkovém cukru nebo třeba soutzioukos – mandle navlékané na šňůru a máčené ve vinné šťávě. Pochoutkou jsou i sladké smažené koblížky loukomades vykoupené v medu či sirupu a sypané oříšky nebo polité čokoládou a zmrzlinou. Toto sladké pohlazení z kynutého těsta si můžete vychutnat i na Krétě, kde je rovněž oblíbeným dezertem. Vaše chuťové pohárky polechtá i sladké pečivo plněné tahini zvané tahinli çörek, baklava, kterou jistě znáte spíše z tureckých oblastí, či sušenky koulourakia.
Kdo si potrpí na zdravější jídla i v rámci dezertů, nešlápne vedle s vynikajícím kyperským sezónním ovocem, jako jsou žluté melouny, kiwi, hroznové víno, granátová jablka, fíky, jahody, třešně nebo specifické mini banány. Místní obyvatelé ovoce rádi nakládají do sladkého sirupu a podávají po hlavním jídle jako dezert zvaný glyka fruta.

Čím zahnat žízeň
A jak zchladit vyprahlé hrdlo pod kyperským sluncem? Oblíbený je tady turecký jogurtový nápoj ajran nebo káva, kterou Kypřané rádi pijí jako frappé. Káva je zde velmi oblíbená a obecně se pije silná, připravovaná měděné džezvě.
Pivaři by rozhodně neměli vynechat ochutnávku místních piv Leon a KEO, na své si na tomto ostrově ale přijdou především milovníci dobrého vína. Kypr je totiž díky perfektním podnebným i terénním podmínkám a tisícileté tradici výroby vína, která sahá až do antiky, kolébkou vinařství. Víno se zde pěstuje především v oblastech kolem Limassolu a Pafosu, a to hlavně ve vyšších nadořských výškách. Ochutnat byste měli rozhodně vyhlášené sladké dezertní víno Commandaria, které je místní specialitou.
Pokud si občas rádi dáte něco ostřejšího, vyzkoušejte likér z červených pomerančů farfal nebo pálenku zivania, jež se podává s kandovaným ovocem. Kypr je také jedním ze dvou míst, kde si pochutnáte na známém anýzovém likéru ouzo, které se jinak pije pouze v Řecku, proto ho zde určitě vyzkoušejte. Na ostrově dokonce vyrábějí i vlastní brandy značky Five Kings, která je pak ideálním suvenýrem z cest.
Už se vám na kyperská jídla sbíhají sliny? Prohlédněte si TUI nabídku a vydejte se na tento slunečný ostrov co nejdříve!